Een huisdier adopteren
Wie wacht op een nieuw baasje? Hoe gaat adoptie in zijn werk?
Wat kost een adoptie?
Overweeg je een huisdier te adopteren?
Maak eerst een afspraak en voorzie voldoende tijd om het dier te leren kennen.
En bij de adoptie: vergeet je eID en je pincode niet.
Honden
Alle honden die ter adoptie worden aangeboden zijn medisch gescreend en kregen alle nodige vaccinaties. Als bijlage aan de adoptieovereenkomst ontvangt de adoptant de medische fiche van het dier.
Verder zal onze dierenverzorger je de nodige informatie verstrekken over de voeding. Om toch wat evenwicht hierin te behouden ontvang je bij de adoptie ook een gewenningspakket dierenvoeding.
De adoptiebijdrage bedraagt 400 euro (identificatie, registratie en vaccinatie exclusief rabiës). Indien de hond gesteriliseerd of gecastreerd werd in het dierenasiel verhogen wij de adoptiebijdrage maar dit wordt vermeld bij de gegevens van de hond).
Voor honden OUDER dan 2 jaar verlagen we de adoptiebijdrage naar 300 euro en voor senioren (ouder dan 7 jaar) bedraagt de adoptiebijdrage 200 euro.
Af en toe hebben wij ook honden met een medisch probleem ter adoptie waarvoor wij graag een aangepaste adoptiebijdrage voorstellen.
Katten
Elke poes wordt bij opname ontwormd, ontvlooid en getest op kattenaids. Tijdens het verblijf wordt elke kat gevaccineerd, gesteriliseerd / gecastreerd en gechipt. Wie een poes in huis heeft, weet dat dierenartskosten voor dergelijke ingrepen hoog oplopen.
Verder zal onze dierenverzorger je de nodige informatie verstrekken over de voeding. Bij de adoptie van een kitten ontvang je een startpakket kittenvoeding.
De adoptiebijdrage voor poezen bedraagt all-inclusief 275 euro. Voor poezen OUDER dan 3 jaar verlagen we de adoptiebijdrage naar 215 euro en voor senioren (vanaf 10 jaar) bedraagt de adoptiebijdrage nog 155 euro.
Andere dieren
Samen met in beslag genomen poezen of honden komen ook wel eens andere huisdieren terecht in ons dierenasiel.
Voor dieren die geen katten of honden zijn, is het communiceren van de adoptiebijdrage te uiteenlopend om op de website te behandelen. Voor elk type van deze huisdieren, wordt steeds een aangepaste adoptiebijdrage voorgesteld.
Hoe bepalen wij de adoptiebijdrage?
De adoptiebijdrage is niet afhankelijk van ras, geslacht, kosten van de verzorging en verblijfsduur in het dierenasiel. De leeftijd van een huisdier is voor ons het belangrijkste criterium om de adoptiebijdrage te bepalen. Hoe jonger de dieren hoe hoger de bijdrage, hiermee zorgen wij ervoor dat iets oudere dieren en senioren nog een nieuwe thuis kunnen vinden.
Laat je niet misleiden! De adoptiebijdrage is eigenlijk maar een fractie van de kosten die jouw huisdier zal kosten. De juiste voeding is niet goedkoop en je kunt hiervoor een flink bedrag per maand moeten uitgeven ... het hele leven van jouw huisdier. Bespaar niet op goede voeding want op lange termijn ben je meestal goedkoper af omdat goede voeding jouw huisdier helpt gezond houden.
Vergeet niet dat je als baasje jouw dier ook gezond moet houden en daarbij is preventieve gezondheidszorg heel belangrijk. De kosten voor een regelmatige check bij de dierenarts, vaccinaties, parasietenbestrijding, verzorging van gebit en vacht, ... lopen snel op. Als je ze bij elkaar optelt is dit op jaarbasis al een groot bedrag en dan hebben we nog niet gesproken over onvoorziene kosten.
Overweeg alles goed voor je een dier in huis haalt, zo voorkom je dat jezelf en jouw dier in de problemen komen !
Wij zorgen van onze kant alvast voor een goede medische screening maar het totaal doorlichten van een huisdier is helemaal niet mogelijk. Als er na de adoptie toch een vooraf niet gekend medisch probleem zou opduiken, dan vragen wij de adoptant om steeds onmiddellijk ons dierenasiel te contacteren. In overleg met een dierenverzorger en onze dierenarts wordt dan zeker naar een oplossing gezocht.