Laika, de Karakachan
Laika, de Karakachan
naar overzicht

Laika, de Karakachan

15 July 2020

Hoewel Laika, de Bulgaarse herder, nog heel jong is, heeft ze toch al een bewogen leven achter de rug. Ze werd enkele maanden geleden in beslag genomen en belandde toen in een tijdelijk dierenasiel te Lommel. Op 9 december 2019 kwam ze naar Dierenasiel Ganzeweide omdat onze collega’s moesten stoppen met hun dierenasiel. Samen met Laika kwamen nog vijf andere honden naar Dierenasiel Ganzeweide

Niemand was, voor ze bij ons kwam, op de hoogte van haar heupafwijking. Pas nadat ze veel wandelde en speelde bij haar nieuwe baasje, kwam aan het licht dat ze steeds meer pijn kreeg aan de heupen. Een röntgenfoto door onze dierenarts toonde het verdict: erge heupdysplasie aan de beide kanten.Op zo’n ogenblik moet je een moeilijke keuze maken uit drie mogelijkheden :

  • laten inslapen maar dit is voor ons echt geen optie
  • niets doen maar dan heeft Laika permanent pijn en is ze zwaar op de sukkel
  • haar laten opereren met de wetenschap dat dit een heel dure ingreep zal zijn

Uiteraard wilden we deze heel lieve hond een leuk en vooral pijnloos leven aanbieden maar zo’n operatie aan beide heupen kost een klein fortuin aan het dierenasiel. Voor de factuur van de dierenkliniek gaan we uiteindelijk 12.000 euro moeten ophoesten en na de operatie komt nog een lange periode van revalidatie, fysiotherapie en nazorg!

Maar… het is gelukt! Laika is succesvol geopereerd en werd geadopteerd door Sabine en Filip, waar ze eerder al 6 maanden verbleef om te revalideren.

Die revalidatie liep trouwens niet steeds van een leien dakje. Beide operatiewonden bleven lange tijd ontsteken omdat Lila, zoals Laika vandaag noemt, steeds maar likte aan die wonden. Sabine heeft werkelijk alles geprobeerd en uit de kast gehaald opdat die wonden wel zouden genezen: kousenbroeken, een kraag, een Moon Collar, tubes honigzalf, noem maar op… Uiteindelijk is het goed genezen maar het koste bloed, zweet en tranen.

Ook de aanval van een Mechelse herder kwam er nadien nog bij. Tijdens een wandeling met de andere hondjes schoot plots een losgebroken Mechelaar op hen af. De oude Maltezer werd het eerste slachtoffer van de razende bek. Gelukkig was Lila erbij en met het nodige gegrom zette de Mechelaar het op een lopen. De Maltezer heeft het avontuur overleefd maar was wel goed toegetakeld.

Vandaag leeft Lila lekker samen in het gezin van Sabine en Filip. ♥