Ontdek Dierenasiel Ganzeweide

Tijdens de opendeurdagen van juni 2015 en september 2018 benutten veel dierenliefhebbers de kans om het dierenasiel te bezoeken.

Op 17 december 2015 sliepen de dieren voor de eerste maal in het nieuw dierenasiel.

Als het je lukt, komt zeker eens een kijkje nemen.

Poezen

De opvang van poezen verloopt steeds via een verblijf in een kattenkamer, deze ruimte situeert zich in de quarantaine zone van het dierenasiel. Deze zone is voor het publiek niet vrij toegankelijk.

In totaal zijn er drie kattenkamers en per kamer kunnen er negen poezen worden opgevangen. Elke kattenkamer, toegankelijke via een sas, wordt permanent in onderdruk gehouden zodat eventuele ziektes niet buiten deze ruimte geraken.

De toegang naar de poezen verloopt via een sas. In het eerste deel staat alles nodig om de dieren te voederen en de verblijven te reinigen.

In het tweede deel zitten de poezen in afzonderlijke kooien.

In elke kooi is een ruimte om de voeding te plaatsen en een grotere ruimte waar het kattenzand wordt geplaatst en waar de poezen zich, op een hoger niveau, kunnen nestelen.

Na hun verblijf in een kattenkamer worden de poezen overgeplaatst in de adoptiezone waar ze in groep zullen verblijven. Elke poes vindt daar wel een eigen hoekje, mand of hokje waar ze zich uit de groep kunnen afzonderen.

Poezen

Honden

Net zoals bij de poezen komen ook de honden in eerste instantie in een quarantaine zone terecht. De rennen in deze zone verschillen in niets van de rennen waar ze later zullen in opgevangen worden. Alle rennen zijn voldoende ruim, hebben een binnenruimte en een buitenren, deels overdekt en deels open.

Elke nieuwkomer wordt nagezien door de dierenarts, die beslist om de hond al of niet over te brengen naar de adoptiezone. De consultatie van de dierenarts omvat een algemene check-up, het vaccineren en plaatsen van een microchip (identificatie). Merken de dierenverzorgers nadien iets op, dan wordt de hond terug aangeboden op de consultatie van de dierenarts.

In het dierenasiel zijn er drie zones voor opvang van honden voorzien. Een eerste omvat drie rennen voor kort verblijf, deze rennen staan ter beschikking van de politie & brandweer. Met vier rennen biedt de eigenlijke quarantaine voldoende plaats om de eerste opvang te organiseren.

De adoptiezone is opgesplitst in twee maal zes rennen. Gezien de omvang van de rennen is er zeker voldoende plaats om meerdere honden, in functie van hun schofthoogte, in op te vangen.

Honden

Bouw een nieuw dierenasiel !

In de zomer van 2005 kreeg Dierenasiel Ganzeweide te horen dat hun gebouw, voor de uitbreiding van de weg Veurne - Ieper zal onteigend worden. Een exacte timing was niet duidelijk, maar het dierenasiel moest wijken.

Met de opdracht "bouw een nieuw dierenasiel", startte de vereniging een bijzonder traject. In 2007 brachten de contacten tussen Dierenasiel Ganzeweide, de Gemeente Koksijde en Defensie alleen goed nieuws. De toekomst van Dierenasiel Ganzeweide kwam te liggen op het Oud Munitiedepot te Koksijde - deelgemeente Wulpen. Tijd om de ideeën op papier te zetten.

Zowel de inplanting in de omgeving, het belang van ecologisch bouwen, een aangenaam verblijf voor de dieren en aansluitend een gezonde werkomgeving kregen prioriteit. Aan een aantal architecten werd gevraagd om een project uit te tekenen die hieraan kon voldoen.

Dierenasiel Ganzeweide koos unaniem voor het project uitgewerkt door de architecten Frans De Medts en Bruno Deraedt. Hun keuze ging uit naar een open constructie om het sociale contact te stimuleren en buitenactiviteiten vlot te organiseren. De achterliggende munitiedepots inspireerden de architecten om gebouwen met een groen dak op te trekken, die toelieten de dieren onder te brengen in een natuurlijke omgeving. Tevens fungeren de groene daken als akoestische en thermische isolatie zodat deze buffer zorgt voor een aangenaam klimaat in elke weersomstandigheid.

Gekoppeld aan de drie afzonderlijke gebouwen komt een centrale vleugel volgens het passief huis standaard waarin meerdere functies worden samengebracht. Dankzij de ruimte tussen deze gebouwen ontstaat een open vlakte met windvrije zones.

Het dierenasiel bestaat uit drie vleugels en een centrale hall.
De noordzijde van het gebouw wordt afgedekt met een groen dak.
Het binnenplein ter hoogte van de quarantaine honden
Na de 2° bouwfase zijn alle zones via een centrale hall met elkaar verbonden.
In de centrale hall is er plaats voor het onthaal maar ook een gewenningsruimte voor de honden.